Bíró uram, Bíró uram!

Vélemény: Sheriff of Notthingam

2016. október 20. - Gondnemjáték

Nemrég, volt szerencsém Pásztón egy 80 éves szülinapi ünnepségen résztvenni. Az éttermi asztal tele volt finomságokkal és a sarokban folyamatosan játszott a kötelző szintis. Emlékszem, az egyik felcsendült nóta a Bíró uram című műremek volt, amelynek dalszövege azóta is itt cseng a fejemben és amelynek szövege többször előkerült Sheriff of Notthigam próbajátékai során.

Az Arcane Wonders kiadó játéka  nagyon érdekes koncepcióimg_20161014_181913.jpgval és játék mechanikával rendelkezik, ahol a hangsúly a megvesztegetés/megvesztegethetőség illetve a blöffölésen van. Mivel az utolsó blöff játék, amit játszottam kb a Póker volt, ezért nagy izgalommal vártam, hogy kipróbálhassam, milyen is lesz túljárni a  könnyen korrumpálható sheriff (továbbiakban Notthigam Bírája) eszén. 

A játék storyja Robin Hood mondakörében helyezkedik el, ahol János Herceg kegyetlen magas sarcokat vett ki, amelyeket Notthingam kapzsi Bírája nem rest behajtani.

A játék designja nagyon tetszett jól passzol a legendáriumhoz. Jók a rajzok és az elemek kivitelezése is szuper. Egyedül a doboz belső kialakítása zavaró, mert abban könnyen összerázódnak az különböző darabok, melyekből érthetetlenül rengeteg van. Itt el is érkeztünk az első olyan ponthoz, amin nehezen tudok napirendre térni. Nem igazán értem, miért kellett több szász pénzérmét és kártyát beletenni a játékba, amikor azoknak a fele is bőven elegendő. (Legalább is a 4 személyes játékszabályokhoz képest.)

Miután félóra alatt kiosztottam az érméket;  szétválogattam majd újra összekevertem a 3! húzópaklit kezdődhetett az első party.

A játékban szereplők Notthingam városába tartó kereskedők egy játékos pedig a város kövér bírája. Kereskedőként célunk, hogy minél több terméket juttassunk be a város piacára (legyen az legális vagy illegális). Igen, illegális! Ugyanis játékot pénzre játsszuk és a feketepiacon az illegális termékeket sokkal nagyobb haszonnal tudjuk eladni, mint a legálisakat. Tehát a nagyobb profit érdekében, néha érdemes a helyes útról letérni.

Itt jön számomra az igazán zseniális húzás. Az általunk bevinni/becsempészni kívánt termékeket legyen az legális vagy illegális egy kis szövet csomagba lezárva helyezzük el az éppen aktuális bíró elé. Azonban mindenki (még a bíró is) érdekelt Notthingam városának piaci szerepében. Ezért nagyon lényeges, hogy folyamatosan figyeljünk a legális termékek egyensúlyára illetve, hogy megfelelő tőkét halmozzunk fel az illegális termékek eladásával  a feketepiacon.

Kereskedőként tehát törekednünk kell a kölcsönös üzlet "gördülékenységére", néha egy kis kenő pénz felajánlásával. Bíróként pedig  feladatunk, hogy megakadályozzuk, hogy a város piacát illegális termékek érjék el. Persze, bíróként időnként megtehetjük, hogy „félrenézünk” és beengedjük a gyanús csomagokat a piacra. Egyszóval minden körben számos megvesztegetéses szituációba keveredünk.

img_20161016_141132.jpgA játék sava-borsát számomra egyértelműen ezek a pillanatok hozzák el. Látni, ahogy barátaink próbálják megkörnyékezni a bírót, hogy engedje be az árújukat vagy éppen vigyázó szemét egy másik kereskedő csomagjára szegezze. Hatalmas poénokat rejteget mindenki számára a bíró szerepe is, ahol próbáljuk mindenki figyelmét felhívni arra a tényre, hogy VAN AZ AZ ÁR, amiért hajlandóak vagyunk szemet hunyni bizonyos dolgok felett.

Sajnos…  idővel az agyunk elkezd ráállni a folyamatos profit számításra és a szereplés, a kereskedő vagy bíró eljátszása háttérbe szorul. Az ember kifogy a poénos panelekből, repetatívnak tünik kommunikáció és már csak az eredményesség számít. Kár érte, mert hatalmas potenciál van ebben a társasjátékban, de talán kicsit tovább kellett volna gondolni. Mi így tettünk és néhány szabály módosítás után már élvezhetőbb is lett a játék. (Pl.: Csökkentettük a legális termékek számát, illetve az illegális termékeket a körök végén pénzé lehetett tenni.)

Miután beszéltem másokkal, akik szintén játszottak már a Sheriff of Notthingammel a fenti megállapítás nem mindig állja meg a helyét. Mert az képes kiváló játéknak maradni a 10 party után is, feltéve ha erősen versenyszellemű barátokkal játszunk, részegen. :)

Summázva az gondolom a Sheriff of Notthigam egy jó játék, érdekes mechanizmussal és játék elemekkel. De sajnos nem lett végig gondolva. Olyan mint amikor egy videojátékot idő előtt kiadnak félkészként és egy csomó patch kell, hogy az játszható legyen. Igaz Firaxis?! (Civilization V)

Lényeg, legyél kreatív egy kicsit, módosítsd a szabályokat és garantált a poén és a jó hangulat!

Komplexitás: 3/5
Kivitelezés: 4/5
Játékélmény: 3/5

A bejegyzés trackback címe:

https://gondnemjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr7311824537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása