Imhotep - Kő kövön nem marad

Bemutató

2017. január 04. - Gondnemjáték

maxresdefault_1.jpgA társasjátékok világában a legrangosabb nemzetközi díj a Spiel des Jahres. Ennek a díjnak elnyerése nagy elismerés a játék tervezőjének és még nagyobb üzleti siker a játék kiadójának. Ha egy Spiel des Jahres matrica felkerül a dobozra, akkor az garantáltan több tízezres példányszámban fog elfogyni a polcokról. A 2016-ban 3 társas volt nevezve a legjobb játék címére. A Fedőnevek, a Karuba és az Imhotep. Végül sokak meglepetésére a Fedőnevek nyerte meg a díjat.

A Fedőnevekkel azóta sokat játszottam (vegyes érzésekkel), azonban a másik két jelöltre is nagyon kíváncsi voltam. Elkezdtem utánuk nézni a neten és miután megláttam az Imhotep játék mechanikáját egyértelmű volt, hogy nekem játszanom KELL! ezzel a társassal.

20161222_220029.jpg
A társas az ókori Egyiptom világában játszódik, ahol a híres építész Imhotep bőrébe bújva igyekszünk a hatalmas egyiptomi építkezésekhez leszállítani a szükséges kőtömböket.

A játék kivitelezése igényes és szép. A rajzok nem világmegváltóak, de arra pont elegendők, hogy elképzeljük az ókori építkezéseket. A kőtömbök szerepét szuper kis fakockák töltik be, amiket kifejezetten jó megfogni és jól is néznek ki  kiszórva az asztalon (jelképezvén egy kőfejtőt). A játék lényege, hogy ezeket a kőtömböket eljutassuk 4+1 építkezésre, így felépítve például a piramisokat vagy éppen az obeliszket.

A játékosok azzal szereznek pontokat, hogy színes köveket helyeznek el a különböző építkezéseken. Amikor ránk kerül a sor: vagy felhelyezünk egy követ egy hajóra vagy pedig kihajózunk eggyel. Akár olyannal is (és ez zseniális), amin egy darab kövünk sincsen. A befutott hajókat ki is kell rakodni a hajó orrától kezdve. Így aztán lehet nézni a barátokat; rokonokat, ahogy hüledezve nézik hol kötött ki az kőtömb, amit teljesen máshova szántak eredetileg. :Pimhotep06.jpg

A kőfejtőből a köveket bambusz hajókon szállítjuk le a Nílus mentén és az általun
k vagy éppen az ellenfelünk által meghatározott építkezésen rakodjuk ki azokat. Ez azért érdekes, mert minden építkezésen másféleképpen tudunk pontokat szerezni. Lássuk is milyen építkezések vannak:

Piramis
A köveket a bal oszloppal kezdjük jobbra haladva. A pontokat az adott kő helyén szereplő szám adja meg, amelyeket azonnal beszámítunk az eredményünkbe.

Obeliszk
Minden játékos a saját tornyát építi. A játék végén a magassági sorrend dönt a kiosztandó pontokról.

Sírkamra
A köveket balról jobbra haladva teljesített oszloponként helyezzük le. Törekednünk kell, hogy minél több kövünk érintkezzen a másikkal, mert ennek mentén kapunk pontokat a játék végén.

Templom
A köveket balról jobbra helyezzük egymás mellé. Amint egy sor megtelt a következőt ráépítjük. A pontokat minden kör végén kiosztjuk aszerint, hogy hány kő látszik felülnézetből.

Piac
A kő tulajdonosa választ egyet a lent lévő bónusz kártyák közül.

Eddig kb 10 játék van mögöttem és nagyon élvezem. Felemelő látni, ahogy a piramis előttem épül fel vagy ahogy egyre magasabb az obeliszk. Az Imhotep egy igazán eredeti társas, amely folyamatos gondolkodásra és esélylatolgatásra sarkal, ahol állandóan figyelnünk kell, hogy mit lépnek az ellenfeleink rákényszerítve minket a folyamatos interakcióra a játéktársakkal. Ezenkívül a játék rögtön magába foglal egy kiegészítést, hiszen az építkezések másik oldalán új pontozásokat és építési mechanizmusokat találunk, ezzel emelve az amúgy is kiváló ár/érték arányát a játéknak.

imhotepcomponents.jpgAz Imhotep könnyen tanulható játék, amelyet 2-4 fő tud játszani és kb 40 perc alatt be is tud fejezni. Azok alapján, amit eddig megtudtam a Spiel des Jarhes díjazásáról, értem miért került az Imhotep a 2016-os nevezések közé. Hiszen ez a játék igazán családbarát, jól megírt szabályokkal, remek kivitelezéssel (imádom a fakockákat) és eredeti játék mechanikával.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondnemjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr3512094593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása