Make The Camels Great Again!

avagy a tétovatevefutam – CAMEL UP vélemény

2016. november 26. - Gondnemjáték

A múlt hétvégén vendégségbe voltunk hivatalosak. Tudtuk, hogy találkozni fogunk egy rég nem látott baráti házaspárral, akik közé féléve megérkezett a kis trón örökös Zsombor.

Mivel a barátaink Zsombi miatt etetéstől-etetésig élnek… beszélgetésre, evésre-ivásra és társasozásra csak limitált időnk volt. Vendéglátónk Balázs és Zsófi kiváló ebéddel vártak minket, ami mellé mi biztosítottuk az aktuális társasjátékot.

Sokat gondolkodcamel_up_insta.JPGtam mit is kéne vinni, hiszen kevés időnk lesz, ugyanakkor jó lenne valami agymozgató, mégis party játékot játszani. Adta magát a válasz, hogy a Codenames-t vigyük magunkkal. Azonban itt be kell vallanom egy ideig nem akarom látni azt  játékot. Ugyanis mindig kínos vereséget szenved a csapat, amelyikben éppen játszom. Egyszóval nagyon béna vagyok benne. :/
No mindegy, önkényeskedésből Codename kilőve, lássuk mi jöhet még szóba! Ticket to Ride: Europe könnyű szabályok, ugyanakkor nem party játék, ráadásul az adott helyzethez képest hosszú játékmenettel. Arról nem is beszélve, hogy nem is lehet hatan játszani (Btw szerintem simán elférne még egy szín a dobozban). Végül úgy döntöttem, lenézek a szellemlovasba, hogy kibéreljek valamit. Bevallom a Castle Panic és a 7 Wonders járt a fejemben, de mivel azok nehézségi szintje magasabb volt az elképzeltnél, másfelé kezdtem el nézelődni. Így eset kezem ügyébe a Laterns és a Camel Up. Mindkettő gyors játék menetet ígér és a
boardgamegeeks.com alapján a komplexitás alacsony, ráadásul elég jó értékeléssel párosítva. Végül a Camel Up mellett döntöttem, hiszen ott virított a dobozán a Spiel Des Jahres 2014 díja.

A CamelUp aranyosan megrajzolt gyermeki mese világot igyekszik vissza hozni, ahol az egyiptomi teveversenyek világát élhetjük át. Minden versenyen öt teve áll rajthoz, hogy szakaszokra lebontva megnyerjék a futamot. A játéktábla aranyos és meglepően kicsi. Ez igencsak előnyös, ha az embernek nincs nagy asztala, ahova többen is le tudnak ülni. A tábla egyik oldalát uralja a fantasztikusan kivitelezett karton piramis. Igen egy nagy piramis, ami nem csak díszlet hanem a játék szerves része.

Miután mindenki kiválasztotta szívének kedves karakterét, kezdődhet a játék. Amikor egy játékos sorra kerül négy akció lehetőség közül választhat egyet. Ettől lesz a játék igazán pörgős, hisz az embernek nincs ideje merengeni az akciók sorrendjén és nem kell rászólni, hogy „GOND NEM JÁTÉK!”. Fogadhatunk a futam győztes illetve abszolút vesztes tevéjére; fogadhatunk a szakasz győztesre; segíthetjük oázis vagy futóhomok elhelyezésével befolyásolhatjuk a szakasz vagy éppen a futam végeredményét; illetve a piramist használva dobhatunk a kockákkal, hogy lépjünk valamelyik tevével. A korábban említett karton piramis, ugyanis mint egy lezárt doboz őrzi a kockát titkát. Ezt alkalmanként kinyitva kipottyan egy adott színű kocka 1-3ig számozva, előre léptetve a vele megegyező színű tevét.

A Camel Up ötletes játék mechanikája azonban20161112_200023.jpg csak most jön, ugyanis ha egy teve olyan mezőre érkezik ahol már van egy fajtatársa, akkor az annak a tevének a hátára mászik, és egészen addig fuvaroztatja magát vele, amíg az ki nem kerül alóla. Ennek a szabálynak köszönhetőn csodásan vicces teveoszlopokat tudunk emelni, a szépen kidolgozott fafigurákból. Ha egy teve pl az oszlop közepén helyezkedik el és az ő kockája lett kidobva, akkor az alatt lévő tevék maradnak a helyükön a rajta lévő tevéket viszont viszi tovább. Ok, de mi van akkor, ha egy teve a futóhomok miatt hátrább lép mint ahol volt? Nos, ilyenkor az oszlop legaljára kerül az adott teve és a hátán fuvarozott társai is. A teve oszlop sorrendje fontos, mert az adott területen lévő teveoszlop első helyezése a legfelső tevét illeti, míg a legalsó az utolsót.

Mikor mind az 5 kocka dobásra került és általuk minden teve megtette a maga útját véget ér egy szakasz. Ilyenkor a kockák visszakerülnek a dobozba, és a játékosok az eddig fogadásaik alapján megkapják jogos jussukat egyiptomi fontban. Ha van nálunk a szakasz győztesnek megfelelő színű fogadó lap, a rajta lévő értékeket megkapjuk, azonban ha más szín van nálunk, akkor mi fizetünk a banknak. A piramis használatáért is jár 1 pénz a játékosnak (itt kompenzál a játék folyamatos fogadás spirál elkerülése végett), valamint szintén kapunk pénzt ha egy teve a mi oázis/futóhomokunkba lépett.

A játék akkor ér végett amikor az egyik teve átér a célon. Ebben a pillanatban az adott szakasz azonnal véget ér megtörténik a szakaszkifizetés, és jön a futam fogadások kifizetése. Ha elég jó érzéssel tettük meg a győztes illetve a legutolsó teve színét, akkor bizony szép kis summa ötheti a markunkat. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy az nyeri a játékot, akinek a legtöbb pénze lesz a futam végére.

20161112_200439.jpgA hétvége alatt összesen 4x játszottam a Camel Up-al, amely rendkívül kellemes meglepetés volt a számomra. Ismét rájöttem, hogy a Spiel Des Jahers díj tényleg a könnyű, gyors és szuper időtöltés szimbóluma. Jó volt nézni a rég nem látott barátok arcát, ahogy elején még keményen valószínűséget számítanak, a végén meg már az érzelmek illetve a fogadási szellem kerekedik felül. Nem egyszer eset meg, hogy a zöld tevére fogadott valaki, mert az a "Fradi" teve, illetve már az első szakaszban megtett valaki a sárgát legutolsónak mert az előző játékban tök utolsó lett az abszolút nyertes helyről.

A Camel Up is egy szuper “bevonzó” játék, ami tökéletes rövidebb családi és/vagy baráti összejövetelekre. Garantáltan megnevetett és kiváltja mindenkiből a fogadások kellemes izgalmát.
Vigyázat, mint a valós fogadások az életben, a CamelUp is addiktív! ;)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondnemjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412001676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása