Menü 10 főre

Milyen játékokat vigyünk egy hosszú hétvégére?

2016. november 08. - Gondnemjáték

A mostani hosszú hétvégén volt szerencsém elutazni közeli 20161031_131214.jpgbarátaimmal Mátraalmás gyönyörű falujába, ahol a csodálatos erdei túra útvonalak a település központjából indulnak. A falu nem rég kapott több mint 8 millió forint uniós támogatást így a főtér és az útvonalak megújulva várják a túrázni vágyókat.

A ház (Villa Szalamadra), ahol két szuper éjszakát töltöttünk szintén csodálatos volt. Hatalmas terasz, szép szobák, melyek ablakából bámulatos kilátás nyílik az erdőre. A nappali központi kandallója mellett két nagy asztal várja, hogy jobbnál jobb játékokat játszanak rajta. :)

Mint említettem barátokkal mentünk le ebbe a mesebeli világba. Összesen 11 voltunk, négy pár; egy két éves kis gyerek; két agglegény; és egy spániel. :) Habár régóta ismerjük egymást a társaság egyes tagjai másképp értelmezik a szabadságot. Volt akik passzív pihenésre vágytak sok evéssel ,alvással és voltak akik aktívra sok túrával, mozgással. Bevallom én az  utóbbi csoportba tartozom. De egy dologban azért nagyjából egyetértettünk, mindenki, illetve majdnem mindenki szeret társasjátékozni.

Mivel én az utóbbi időben eléggé belemerültem a társasok világába, (lásd még blogot is indítottam), vettem a bátorságot, hogy összeválogassam azokat a társasokat, amiket lent fogunk játszani. A két éves Pistikét és a Lizit a spániel kutyust nem számolva a menüt 10 főre kellett összeállítani.

maxresdefault.jpgMivel egy nagyobb baráti társaság találkozik, ahol némi alkohol is fog folyni adja magát, hogy valamilyen party társassal kezdjük a sort. Ebben a műfajban 3 jelöltem volt. Az első a BANG!, amely vicces western szitukat, mexikói felállásokat tud könnyen generálni. A szabályokat kicsit hosszú ideig tart megtanulni, de utána garantált a szórakozás. A második jelölt a 2016-s Spiel des Jares győztes Codenames magyarul Fedőnevek című játék. Ez egy rémesen egyszerű party játék, kb 1 perc alatt megérthető szabályokkal. A játékosoknak két nagy kémcsoportba sorakoznak fel, a pirosba és a kékbe, majd a kémmester utasításait követve kell kitalálni a megfelelő kulcsszavakat, amelyekre a kémmesterek csak asszociálhatnak. A 3. Egyben útolsó jelölt a party játékok közül a Cards against humanity, ami egy morbid, vulgáris szigorúan felnőtteknek szóló party játék. Itt aztán nincsenek tabuk. Ha ezt játszod készülj fel, hogy nem egy képzeletbeli kristály fog összetörni a társaságban. Rövid mérlegelés után, a BANG! és a Codenames maradt a szűk körben. Szerencsére egyszerű volt a végső kiválasztás mert, a Codenames a Spiel des Jares díjjal igencsak felkeltette az érdeklődésemet, míg a BANG!-t a barátnőm nem igazán kedveli. (Lelőttem az első játékában és azóta neheztel rám és a játékra. Mentségemre legyen szólva ő lőtt belém először.)

hqdefault.jpgOk, party játékok kilőve. Jöhetett a következő. Mivel nem mindig a party felpörgetése a lényeg, ezért egy kooperatív játékot és egy hagyományos euro játékot is elbír a menü. Kooperatív játékokból egyenlőre sajnos nem túl nagy a tapasztalatom csak a Pandemicre támaszkodhattam, szóval ez adta magát. Euro játéknak pedig jelenleg személyes kedvencemet a Carcassonne-t gondoltam.
Miért éppen a Carcassonne?
Mint említettem vannak olyanok is a társaságban akik nem feltétlenül nagy társas fanok. Úgy gondolom a Carcassonne egy kiváló belépő játék a modern társasok világába. Könnyen képes kapcsolatot teremteni a játékosok és az új típusú játék logikát és mechanizmusok alkalmazó társasjátékok között.

A menü már majdnem kész! Egyetlen egy dolog kelthet hiányérzetett, egy nyugis játék, amiben nem kell figyelni a sok szabályra mint a Pandemicnél és mindenki egyszerre le tud ülni és képes játszani vele. Ebben a megközelítésben a Dixit-re esett a választásom. Hiszen ez egyik legjobb, legszebb és legkönnyebben tanulható asszociációs játék,  amelyet akár 12 fő is játszhat egyszerre.

Tehát a menü összeállt. Kezdésnek, könnyed borozás mellé egy Codenames. Másnap, kellemes túra utáni pihenésnek egy kis Carcassonne, illetve egy finom vacsora után pedig közös világmegmentés a Pandemic-kel. Harmad nap a reggeli útán, jöhet egy könnyed levezetés mindenki számára a Dixit segítségével.

(Disclaimer: Az igazat megvallva a Ticket to Ride-t is levittem magammal, mert már egy bejáratott kedvenc a társaságban, ami mint egy jolly joker bevethető bármikor.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gondnemjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr4611928087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása