Pandemic Iberia - Régi játék új köntösben

2017. március 09. - Gondnemjáték


pandemiciberia.png

Történt, hogy rég nem látott barátainkkal találkoztunk az egyik budapesti társasjátékbárban. Abban amelyik kifejezetten büszke, a Spiel des Jahres kollekciójára. Annak ellenére, hogy kifejezetten emiatt a kollekció miatt mentünk oda, az egyik barátunk közölte, hogy valami ismerős játékot válasszunk, mert kicsit fáradt új szabályokat tanulni. Visszamentünk a polcokhoz, hogy megvizsgáljuk milyen játék jöhet szóba. Mikor körbenéztem, láttam, hogy az egyik polcon egymás mellett sorakoztak a Pandemic játékok és a sort az Ibéria zárta. Ekkor hirtelen, villany gyúlt kis fejemben, hogy az Ibériát nagyon ajánlotta az egyik Instagramos társas rajongó. (Ezúton is ezer-hála és köszönet neki) :) Több se kellett, lekaptam a polcról a játékot, leültem az asztalunkhoz és kezdetét vette az ámulat.

A Pandemic sorozatot szokás úgy említeni, mint korunk Monopoly játékát. Anno hatalmas sikerként robbant be a köztudatba megteremtve a kooperatív játékok aranykorát. A Pandemic széria azóta is etalonnak számít ebben a műfajban. A sikert meglovagolva, számtalan kiegészítő érkezett hozzá az elmúlt években, sőt 2016-ban egy Legacy verzió is kijött, ami nagyon gyorsan elfoglalta a Boardgamegeek előkelő első helyezését a legjobb játékok listáját. (Itt halkan megjegyzem hamarosan jön a season 2.) Mindezek után Matt Leacock és Zman Games úgy döntött, hogy külön tematizált világokba ülteti át a jól megismert játékot. Először jött a Pandemic Regin of Chutthlu majd kicsivel később a Pandemic Iberia.

A játék először is gyönyörű. A kivitelezésén rögtön megakadt a tekintetem. A kártyák csodálatos csempe mintákat kaptak, a rajzok zseniálisak (Külön Art Book a játékban mint tartozék), az egész játék külalakja szuper és azt is meg kell említenem, hogy a műanyag elemeket fára cserélték. Az egész Pandemic Iberia úgy mutatkozik be előttünk mint egy műalkotás. Tényleg a legkisebb részletekre is odafigyeltek a design kapcsán ráadásul az anyag minőségén sem spóroltak. Úgy gondolom, hogy amit egy társasjátéknak kell hoznia design terén 2016-2017-ben, azt a Pandemic Iberia maradéktalanul hozza.

img_5937.jpg

Miután a kezdeti pozitív sokkból magamhoz tértem kezdődhetett a játék megismerése. A Pandemic Ibériában a 19. század közepi Spanyolország és Portugália területére látogatunk el. Ebben a játékban a valódi betegségekkel vesszük fel  a harcot, azonban célunk az ellenszérum kifejlesztése helyett a betegségek kikutatása. Ráadásul mindezt a 19. Századnak megfelelő technológia fejlettség mellett kell megtennünk. Tehát nem áll rendelkezésünkre repülő vagy éppen kutatóállomás, ahol kifejleszthetjük az ellenszérumot. Helyette egy akcióért cserébe van lehetőségünk hajózni a félsziget körül. Valamint új mozgási akcióként megjelenik a vonatozás. Ehhez akciónként tudunk vasútútvonalakat építeni, amelyek összeérve a játék közepe-vége felé komoly vasúthálózattá alakulhatnak, drasztikusan megrövidítve az utazási időd a félsziget távoli pontjai között. A hajózás és vonatozáson kívül az utolsó mozgási lehetőség a postakocsi hálózat. Az útvonalak szerteágazóan kötik össze a különböző városokat amelyeket így lépésről-lépésre tudunk megközelíteni. De… a postakocsi útvonalaknak van egy másik, a játék értékét igen csak növelő jellegük. Az útvonal hálózat mentén, ugyanis a két országot sok kis apró régióra osztjuk fel. Ezek a régiós felosztások később számos módon visszaköszönnek. Rögtön itt van példának egy újabb akció típus, a fertőtlenített víz (Purifed Water). Ez egy token amit le tudunk rakni egy régióra, amely így nem egy városra fejti ki hatását, hanem a régióhoz tartozó összes településre. A „víz” token arra jó, hogy ha fertőzés történne az egyik érintett településen, akkor betegség kocka feltétele helyett, a víz tokent kell levennünk. Gyakorlatilag olyan ez mint a karantén token, csak szteroidokon. :) 

A játékban, mint épület bemutatkozik a kórház. Ezeket a kórházakat mindenképpen meg kell építenünk a győzelemhez, hiszen csak itt tudjuk kikutatni a betegségek okát. Viszont… ha az influx modult is betesszük a játékba…. na akkor jön az igazán nagy csavar. Ugyanis ebben a játékban a kis kockák nem betegek ezreit jelképezik, hanem konkrét pácienseket. Mint minden beteg így a kockák is a gyógyulás reményében bizony elutaznak a legközelebbi kórházba. Így aztán a kockák is képesek postakocsival utazni vagy éppen vonatozni. Ez az új influx mini kieg egy olyan szintű plusz stratégiát visz bele az amúgy is nagyon szuper játékba, hogy az most már eposzi magasságokba emelkedik. Ugyanis a kórházak szintén csak 3 kockát (pácienst) tudnak kezelni, ezért ha egy negyedik páciens is megérkezik, akkor a kórház képtelen ellátni tovább a feladatát és kitör a járvány. Ilyenkor a betegek szétszélednek a környező városokba és a kitörésmutató is feljebb (lejebb) csúszik eggyel.

img_5942.jpg

A másik mini kieg a valódi betegségek és azok speciális képességeik. A Pandemic Ibériában a két ország lakosságát egyszerre támadhatja meg  a Kolera, a Malária, a Tífusz és a Sárga láz. Mindegyik betegségnek különleges extra ereje van, nehezebb lesz őket gyógyítani vagy éppen sokkal gyorsabban fognak terjedni.

A játékban 7 új karakterrel találkozunk, amelyek az adott kornak megfelelő hívatásokból kerültek ki. Lehetőségünk lesz választani a: Masinisztát :D ; Hajós kapitányt; Akadémia Kutatót; Politikust; Vidéki orvost, Nővért; Agronómust (mezőgazdasági szakembert). Fontos megemlíteni, hogy az új hősöknek új képességeik is vannak. A Masiniszta extra vasutat képes felépíteni; az Akadémiai Kutató csak úgy szórja a „víz” tokeneket; a Politikus meg képes úgy adogatni a város kártyákat mint más a röpcédulát. A rengeteg új extra képességgel felvértezve is nagyon nehéz dolgunk lesz a játékban, pláne ha két mini kieget is beépítjük. Folyamatosan érezni, hogy a játék tervezői mennyire törekedtek a játék egyensúlyának megtartására.

img_5956.jpg 

Már az első játék után sejtettem, a második után éreztem, a harmadik után meg már tudtam, hogy nekem ez a játék KELL!!! Szerintem messze a legjobb (Najó…a Legacy is szuper) és legszebb Pandemic játék. Jól esett végre egy új és csodálatosan szép térképen megbirkózni a régi kirakóssal. A BGGn jelenleg 8.3-n van a játék (az első a Legacy 8,7-el), azonban nálam az a játék simán hozza a 9 pontos szintet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondnemjatek.blog.hu/api/trackback/id/tr6812325505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása